Енергийна медицина с Дона Идън - Български сайт

"Дневен енергиен режим на Дона"

Както пиете витамини всяка сутрин, така тези шест „енергийни витамина" ще ви помогнат да станете по-здрави, по-жизнени и по-устойчиви срещу болестите и стреса. Комбинирайте тези техники в дневен петминутен режим и ще направите много за поддържането на енергийното си състояние. Не забравяйте да дишате дълбоко и осъзнато при всяко действие, винаги навътре през носа и навън през устата.

Дневен енергиен режим
1. Трите потупвания
2. Кръстосано пълзене
3. Позиция „Уейн Кук"
4. Коронно издърпване
5. Невролимфатични рефлексии точки
6. „Закопчаване"
Някои от техниките ще ви въздействат повече от други, но комбинирайки ги, вие създавате положителни модели във вашето енергийно поле. Ще забележите постепенно подобряване на вашата издръжливост, жизненост и на общото здравословно състояние.ТРИТЕ ПОТУПВАНИЯ
Известни точки върху тялото, когато ги потупаме с пръсти, влияят на енергийното поле по желан от нас начин, като изпращат електрохимични импулси към мозъка и освобождават невропредавателите. С потупване върху три специфични комбинации от точки, техника, наречена от мен „трите потупвания", вие активизирате цяла последователност от реакции, които действат възстановително при умора, увеличават вашата жизненост и поддържат силата на имунната система при стрес. Инстинктивно ще започнете да разбирате кога имате нужда от това потупване. Освен това не се задълбочавайте твърде много да търсите точното разположение на тези точки. Използвайте няколко пръста, за да потупвате описаната област, и ще уцелите точното място.

ПОТУПАЙТЕ ТОЧКИТЕ К-27
Акупунктурните точки са малки центрове на електромагнитни и още по-фини енергии; те са разположени по хода на четиринайсет меридиана. Точките К — 27 са 27-ия чифт акупунктурни точки върху бъбречния меридиан. Потупването или масажирането им е просто упражнение, което:
• Ви енергетизира, ако сте сънливи

• Ви фокусира, ако трудно се концентрирате

Това са ключови точки, който влияят върху всички енергийни пътища. Работата с тях изпраща сигнал на мозъка да настрои енергиите ви така, че да се чувствате по-будни и действени. Нека потупаме нашите точки К — 27:
1. Поставете пръсти върху костта на ключицата. Плъзнете ги към центъра и открийте леката изпъкналост, където свършва костта. Спуснете се около 2.5 см по-надолу от това място и малко встрани към К — 27. Повечето хора тук имат лека вдлъбнатина, където потъват пръстите.
2. Потупайте и/или масажирайте точките внимателно, докато дълбоко поемате въздух през носа и издишате през устата. Продължавайте около двайсет секунди.ПОТУПАЙТЕ ТИМУСНАТА СИ ЖЛЕЗА
Потупването върху зоната на тимусната жлеза е проста техника, която:
• Събужда енергиите

•Усилва имунната система
• Увеличава жизнеността и силата
Тази техника помага, ако се чувствате атакувани от негативни енергии, при простуда, за борба с инфекция или в случай, че имунната система е провокирана по един или друг начин.
Тимусната жлеза се намира на около 5 см под точките К — 27, в центъра на гръдната кост. Тази жлеза е надзирателят на имунната система. Потупването върху тимуса го събужда и пренарежда.
1. След като сте потупали върху К — 27, придвижете пръсти 5-6 см по-надолу, в центъра на гръдната кост
2. Дишайки дълбоко, леко потупайте тимусната точка с четирите пръста на едната ръка за около 20 секунди.
Много хора автоматично потупват тимусната си точка, когато са в стрес. Обръщали ли сте внимание как хората се хващат за средата на гърдите си, когато са се сблъскали с емоционален шок; или как галят това място, ако чувстват, че ще припаднат? Така че постъпете като Тарзан и потупайте върху тимусната си жлеза, преди да се потопите в някоя предизвикателна ситуация.

ПОТУПВАНЕ НА ДАЛАЧНИТЕ ТОЧКИ

Потупването на чифта невролимфатични точки от далачния меридиан е бърз начин да:
• Повдигнете енергийното си ниво

• Да балансирате химичното състояние на кръвта
• Да подсилите имунната система
За разлика от акупунктурните точки невролимфатичните точки са част от лимфната система. Тъй като далакът е централен орган на имунната система, потупването върху невролимфатичните рефлексии точки служи за синхронизиране на телесните ритми, за хармонизиране на енергиите и хормоните, за премахване на токсините, за борба срещу инфекциите, за съпротива срещу общата отпадналост по време на и след стрес, против виене на свят, подобряване химията на кръвта и по-добър метаболизъм на храните.
Как да потупаме върху далачните точки:
1. Намерете точките, като придвижите пръсти надолу от тимуса, встрани към зърната на гърдите, право надолу под гърдите, над следващото ребро.
2. Потупайте леко с няколко пръста за около 15 секунди, като дишате дълбоко през носа и издишате през устата.

2. КРЪСТОСАНО ПЪЛЗЕНЕ

Кръстосаното пълзене подобрява кръстосването на енергиите между ляво и дясно мозъчно полукълбо. То помага да:

• се чувствате по-балансирани
• мислите по-ясно
• подобрите координацията си
• хармонизирате енергиите си
Може да откриете, че кръстосаното пълзене е много полезно, ако се чувствате физически или ментално изтощени без видима причина, ако се почувствате по-зле вместо по-добре след извършване на упражнения, ако сте летаргични и немотивирани
, ако излизате извън баланс само от носенето на куфар, чанта през рамо или пакетче с книги.
Това е просто едно маршируване на място. (Време — около минута.)
1. Както стоите, вдигнете едновременно дясната ръка и левия крак
2. Като ги приберете обратно, вдигнете лява ръка и десен крак.
3. Продължавайте, увеличавайки маршируването за поне една минута, като вдишвате дълбоко през носа и издишате през устата.В основата на кръстосаното пълзене лежи фактът, че лявото полукълбо на мозъка трябва да изпраща информация на дясната страна от тялото, а дясното полукълбо — на лявата страна. Ако енергията от лявото или дясното полукълбо не може да преминава нормално към противоположната страна на тялото, вие не сте в състояние да използвате пълния си мозъчен капацитет или пълната интелигентност на тялото си.

3. ПОЗИЦИЯ „УЕЙН КУК"

Когато съм претоварена, истерична, нямам яснота в дадена ситуация, не мога да внеса ред в живота си, налага се да се конфронтирам с някого или съм разстроена от нечия конфронтация към мен, използвам позиция „Уейн Кук". Тя е наречена на Уейн Кук, един от пионерите в областта на биоенергийните силови полета, открил метода, който адаптирах и излагам тук. Дори когато сте толкова разстроени, че не можете да спрете да плачете, имате желание да захапете някого и да крещите, потънали сте в отчаяние, чувствате, че сте на предела на издръжливостта си, упражнението ще премахне стресовите хормони от тялото ви. Почти светкавично се усещате по-малко натоварени и не толкова луди. Позиция „Уейн Кук" помага да:

• Подредите вътрешния хаос
• Виждате позитивни перспективи
• Фокусирате съзнанието си по-успешно
• Мислите по-ясно
• Учите с по-голяма вещина
За да извършите упражнението „Уейн Кук", седнете удобно на стол, с изправен гръб. (Време — около две минути.)1. Поставете дясното си стъпало върху лявото коляно. С лявата ръка хванете десния глезен, а с дясната — изпъкналата част на дясното ходило.
2. Бавно поемете въздух през носа, като го оставите да повдигне тялото ви. Едновременно с това дърпайте крака си към вас, предиз¬виквайки обтягане. При издишване бавно изпуснете въздуха през устата и оставете тялото да се отпусне. Повторете четири-пет пъти.
3. Сменете краката. Поставете лявото стъпало върху дясното коляно. С дясната ръка хванете левия глезен, а с лявата — изпъкналата част на лявото ходило. Дишайте по същия начин.
4. Оставете краката в нормално положение и съберете върховете на пръстите на ръцете така, че да образуват пирамида. Поставете палците си върху „третото око", точно над моста на носа. Бавно поемете въздух през носа. След това бавно издишайте през устата, като позволите на палците да се придърпат встрани по челото, опъвайки кожата.
5. Върнете палците си върху „третото око". Бавно отпуснете ръце надолу, събирайки ги в молитвена поза, като същевременно дишате дълбоко. Върнете се към нормално дишане.
Уейн Кук изтъква ефикасността на тази техника при лекуване на дизлексия и заекване. Упражнението свързва енергийната верига по начин, позво¬ляващ свободното протичане на енергиите през тялото. Стресът води до доминиране на задната част от мозъка над челната. Мислещата част от мозъка се обръща. Дълго преди еволюцията на главния мозък вегетатитната нервна система опазвала нашите предци в ситуация на заплаха. Реакциите били ав¬томатични, непреднамерени, естествени. Съвместната дейност на главния мозък и вегетатитната нервна система обаче, съвсем не е природно постижение. Позицията „Уейн Кук" помага на енергиите на тези две отделни системи да работят в по-добра хармония. Тя помага и при широк диапазон психологически проблеми, включително объркване, обсебване, различни затруднения, дезорганизация, депресия и необоснован гняв. Освен това упраж¬нението засилва енергийния интегритет в тялото, правейки го по-малко уязвим към външните влияния, като замърсяване на околната среда и токсични енергии.
Щом енергиите са блокирани, езикът също блокира. Слушателят често не получава информацията, която се опитвате да му изложите, защото тя попада в капана на енергийния хаос. Енергията на говорещия може да подейства приспивно на слушателската аудитория или да отклони вниманието й. Енергийният удар е мигновен и често остава извън съзнанието на слушателя. Ако проведете енергийно тестуване сред публиката на оратор, чиито енергии са блокирани, ще видите, че резултатите са слаби. Енергийният блокаж е заразен.

4 . КОРОННО ИЗДЪРПВАНЕ

По естествен път енергията се натрупва на върха на главата и може да се получи застой, ако не излезе през коронната чакра — енергийната спирка в теменната част на главата. Коронното издърпване освобождава тази акумулирана енергия. Изчиства ума от излишните паяжини и успокоява нервната система. Често премахва главоболие или стомашна болка, причинена от стрес. Коронното издърпване:

• Освобождава менталното задръстване
• Освежава ума
• Отваря коронната чакра за по-висше общуване

Коронната чакра е вратата, която ни свързва с по-висшите космически енергии, с духовния амниотичен поток, заобикалящ и поддържащ всеки един от нас. През годините много хора са ми казвали, че коронното издърпване е дало възможност на цялостния им интелект да достигне до трансцедентни източници на информация. То чисти главата и съзнанието, като отваря място в черепа, за да може енергията да се движи свободно. Напомня ни да се присъединим към света на коронната чакра, който ръководи нашата духовност.
Все повече расте броят на хората, които са гладни да получат това вдъхновение и напътствие и да се почувстват напълно свързани с природата, Бог или както са си избрали да наричат огромната картина на съществуването. Докато извършвате коронното издърпване, дишайте дълбоко, навътре през носа и навън през устата. (Време — около петнайсет секунди.)1. Поставете палците си върху слепоочията, отстрани на главата. Свийте пръсти и поставете върховете им точно над центъра на веждите.
2. Бавно, с лек натиск, издърпайте пръсти встрани така, че да опъне¬те кожата над веждите.
3. Придвижете пръсти нагоре, към средата на челото и повторете обтягането.
4. Отпуснете пръсти на линията на косата и повторете обтягането.
5. Продължавайте по същия начин със свити пръсти, които се движат над всяко едно от следните местоположения:
а. Пръстите са на върха на главата ви, като малките пръсти се намират на линията на косата. Натиснете леко и издърпайте ръцете си встрани една от друга, като че ли разполовявате главата си на две части.
б. Придвижвате пръсти към центъра на главата, отново натискате леко и издърпвате ръцете една от друга.
в. Пръстите са на извивката върху тила на главата ви, отново същото издърпване. Повторете всяко спъване един или повече пъти.

5. ГРЪБНАЧНО ЕНЕРГЕТИЗИРАНЕ

Ако се събудите уморени, гръбначното енергетизиране може да влее свежи сили у вас; ако вечерта се чувствате огорчени, то ще ви отпусне. Гръбначното енергетизиране работи с лимфната ви система. Лимфата няма своя помпа, но вие я помпате с всяко движение на тялото си. Същият ефект се постига и при масажиране на невролимфатичните рефлексии точки. Разположени предимно по гърдите и гърба, те регулират енергийния поток към лимфната система. Задръстването на тези точки компрометира вся¬ка от системите в тялото. Гръбначното енергетизиране ви:

• Енергетизира
• Прочиства енергийния застой
• Освобождава токсините в тялото
Запушените невролимфатични рефлексии точки предизвикват болезнено усещане при масаж. Поради тази причина се откриват лесно. А толкова много от тях са затворени, че не можете да ги подминете. Масажирането им е начин да се прочистят и да са позволи на блокираната енергия да потече отново.
Това е една чудесна процедура, която може да се прави с приятел. Време — около минута, но може и да не ви се иска да спрете.)1. Легнете по очи или застанете срещу стена, на около 10 см, и се подпрете на ръцете си. Това осигурява стабилност на тялото ви, докато приятелят ви прилага натиск върху гърба ви.
2. Нека вашият приятел масажира точките по гърба от двете страни на гръбначния стълб, използвайки палците или средния си пръст, като с тежестта на тялото си създава по-силен натиск. Масажирайте надолу от врата до дъното на сакрума.
3. Нека вашият приятел проникне между прешлените и масажира активно и дълбоко всяка точка. Оставайки върху всяка точка поне за пет секунди, нека отлепи кожата нагоре и надолу или в кръг, със силен натиск.
4. Като стигне до сакрума, приятелят ви може да повтори масажа или да завърши с изтегляне на енергията надолу по тялото ви. От рамената, с отворени ръце, той изтегля енергията по краката и извън стъпалата два-три пъти.
5. Не се тревожете за някоя случайно пропусната точка. Проникването във вдлъбнатините между прешлените ще ги покрие всичките. Вместо да помните кои точки с кои меридиани са свързани, просто помолете да се наблегне на по-болезнените.
Ако преминавате през силен емоционален или физически стрес, или сте или изложени на токсична околна среда, гръбначното енергетизиране ще прочисти изцяло лимфната ви система. Тя се нарича още и втората циркулираща система в тялото. И ако кръвоносната се помпа от сърцето, лимфната се помпа от упражнения и масаж. Сигурно сте виждали чиста лимфна теч¬ност при порязване. Предназначението й е да изхвърля чуждата материя.
Лимфата играе ключова роля в дейността на имунната система, като помага на съпротивителните сили от случаите на обикновена простуда до ракови заболявания. Тя създава антитела и произвежда една четвърт от белите кръвни телца. Лимфоцитите са специализирани бели кръвни телца, произвеждани от лимфните възли, разположени по врата, в подмишниците, абдомена и слабините. Лимфната система също разнася белтъчините, хормоните и мазнините към клетките и отстранява мъртвата тъкан и другите отпадъчни продукти. В организма лимфните съдове са два пъти повече от кръвоносните.
Гръбначното енергетизиране не само прочиства лимфната система, то стимулира гръбначномозъчния поток, като продухва и главата. Това е бързо пренастройване и балансиране на организма и от всички енергийни техники, с които съм запозната, тази е може би с най-силен ефект при минимум усилия. Ако чувствате, че сте се простудили, този метод премахва простудата още в зародиша й. Често я препоръчвам на двойки, едновременно като ласкава, любовна грижа един към друг и като начин за отстраняване на проблеми. Ако атмосферата вкъщи се нагорещи по някаква причина, кажете на партньора си колкото се може по-мило: „Хайде на стената!" и поработете енер¬гично с невролимфатичните рефлексии точки. Тази проста техника намалява надигането на стреса и премахва свръхемоционалните реакции.
Енергетизиране без партньор. Ако нямате под ръка приятел, който да масажира невролимфатичните рефлексии точки по гърба ви, просто разтрийте онези, които успеете да достигнете сами. Работете по няколко секунди с точките, в които чувствате болезненост. Дори тя да не изчезне веднага, така или иначе, вие чистите блокажите. Можете да прочистите много от невролимфатичните рефлексии точки по гърба си, като се пресегнете през раменете и сами натиснете вдлъбнатините между прешлените. След това се наведете назад и с палци масажирайте надолу, докъдето достигате. Чудесно е да правите ежедневно този невролимфатичен масаж. Ще почувствате разликата

6. ЗАКОПЧАВАНЕ С ЦИП

Когато сте тъжни или уязвими, репродуктивният меридиан — енергийният път, ръководещ централната нервна система — може да бъде като антена, приемаща чужди негативни мисли и енергии. Като че ли сте открити и изложени на показ. Репродуктивният меридиан е като цип, който върви от пубиса (срамната кост) до долната устна, и с помощта на електромагнитните или други фини енергии на ръцете си можете да го „закопчеете". Издърпването на ръцете нагоре по меридиана изтегля енергията по неговата линия. „Вдигането на ципа" ви помага:
• Да се чувствате по-уверени и позитивни относно себе си и вашия свят . Да мислите по-ясно

• Да пробивате във вътрешната си сила
• Да се предпазите от вероятните негативни енергии около вас

За да извършите процедурата (време — 20 секунди):
1. Потупайте енергично върху двете точки К — 27, за да сте сигурни, че меридианите ви се движат в правилната посока.
2. Поставете ръка върху долния край на репродуктивния меридиан, който се намира на срамната кост.
3. Поемете дълбоко въздух, като едновременно с това движите ръката си нагоре, през средата на тялото, до долната устна. Повторете три пъти.Това е естественият път, по който тече репродуктивният меридиан. Прослушвайки неговия ход по този начин, вие го засилвате, а той засилва вас. Можете „да закопчавате" репродуктивния си меридиан, колкото често решите. Помнете да дишате дълбоко през това време и ще се почувствате по-центрирани, овладени и разполагащи със собствената си сила. Енергиите на лечителските ръце излъчват електромагнитна сила, която прониква в меридиана при проследяването му.
Репродуктивният меридиан е изключително чувствителен към мислите и чувствата на другите хора, разбира се, и към вашите. Освен това директно влияе върху вашите чакри. Когато сте добре, „ципът" като че ли е постоянно затворен и ви предпазва.

 

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg